Светът, в който всяко дете се чувства защитено: Пожелания за Световния ден на насилието в училище

ученичка

Всяка година в последната сряда на месец февруари отбелязваме Световния ден за борба с тормоза и насилието в училище. Тази инициатива започва през 2007 г., когато две момчета от Канада застават зад гърба на свой приятел и съученик, който бил тормозен от други ученици, защото дошъл на училище с розово поло. На този ден всяка година светът се обръща към един важен проблем, който засяга милиони деца по целия свят – насилието в училище. Световният ден на насилието в училище е повод да се подчертае важността на общностните и индивидуалните усилия за преодоляване на този проблем. Това е време за рефлексия, за мобилизация и за изразяване на подкрепа за всички, които страдат от насилие в училище.

Като общество ние трябва да се обединим и да работим заедно, за да създадем безопасна и подпомагаща среда за нашите деца. Една среда, в която те могат да се развиват, да учат и да растат, без страх от физическо или емоционално насилие. Ние трябва да ги защитим от всякакви форми на насилие и да ги насърчаваме да развиват здрави, уважителни отношения помежду си.

Пожелаваме си свят, в който всяко дете се чувства ценно и защитено. Свят, в който децата се чувстват свободни да изразяват своите мнения, да бъдат толерантни и разбирателни един към друг. Вярваме в обществото, което инвестира в образованието и в развитието на навици за решаване на конфликти по мирен път.

Световният ден на насилието в училище ни напомня, че всеки един от нас има отговорност да допринесе за промяната. Да бъдем внимателни към сигналите за насилие, да подкрепяме жертвите и да работим за превенцията на насилието в училищните общности. Нека да се стремим към училища, където всички деца могат да се чувстват включени училищната общност и да бъдат уважавани.

Вижте също  С възхищение и обич: Пожелания за деня на детето

Нека да изпратим ясното послание, че насилието в училище не е приемливо. Нека да продължим да се борим за промяна и да изграждаме по-добро бъдеще за нашите деца. Нека да се стремим към свят, в който всяко дете може да се чувства сигурно и защитено, където образованието се превръща в мощно оръжие срещу насилието.

С пожелания за мир, разбирателство и солидарност към всички деца по света в Световния ден на насилието в училище!